Onze boerderij in Duitsland

Ja, na een dikke 7 jaar "apart together" gaat het er dan toch van komen: wij gaan samenwonen. Wij, dat zijn Frank (41), Renée (44) en onze zoon Christan (6). Nu kunnen we dat natuurlijk in Roosendaal doen, waar Frank woont, of in Haarlem, waar Renée en Christan wonen, maar ja… Onze beide huizen zijn te klein voor al onze gezamenlijke spullen
 
We willen graag een beetje ruim wonen. Niet meer in de stad, maar ergens met ruimte en rust. Lekker buiten. En met voldoende plek voor Christan om buiten te spelen, voor Franks platen- en cd-collectie van meer dan 10.000 stuks, onze grote boekenverzameling en de rest van onze bezittingen.
 
Maar ja, waar vind je zoiets tegen een betaalbare prijs? In Nederland valt dat niet mee. Tot we toevallig ergens lazen dat je in Duitsland nog heel betaalbare huizen vindt voor een nette prijs. En lees dan Duitsland als: op twee keer vallen van de Nederlandse grens
 
Langzamerhand wennen we aan het idee, we zoeken veel informatie via internet en via Franks broer, en zijn oom en tante die ook in Duitsland wonen. Weliswaar zullen we heel wat moeten regelen (een baan die kant uit bijvoorbeeld, en een school voor Christan) maar het idee begint ons steeds meer te trekken.
 
We neuzen op internet rond, vinden ervaringen van anderen en veel tips. Waaronder ook sites van makelaars. Na een tijdje gaan we zelfs gericht naar een bepaald type huis zoeken, dat alles heeft wat we nodig hebben.
 
Een paar eisen hebben we natuurlijk wel: we zoeken een vrijstaand huis met voldoende ruimte, op niet te grote afstand van de grens, bij voorkeur met een flinke tuin, een eetkeuken en een kelder. Er moet een school in de buurt zijn voor Christan, in Nederland of in Duitsland. En er moet ook plek zijn voor logees.
 
We leggen contact met de makelaar achter www.huizen.de. En op een dag in januari gaan we drie huizen bekijken. Een ervan valt al meteen af. Het tweede houden we in reserve, maar we vallen eigenlijk alledrie als een blok voor een woonboerderij met 12.500 m2 grond erbij. Het enige vervelende is: er zijn al potentiële kopers
 
Weer thuis besluiten we te doen of onze neus bloedt en gewoon een bod te doen. Dan weten ze in elk geval dat we serieuze interesse hebben. We krijgen antwoord: de kopers die als eerste hebben geboden zijn bezig om de financiën rond te krijgen, maar of dat lukt is niet zeker. We moeten afwachten tot het begin van de week erna.
 
Deze nagels kostende week kruipt om. Maandag: geen bericht van de makelaar. Dinsdag: nog steeds geen bericht. Woensdags besluit ik zelf maar te mailen: voorzichtig deel ik mee dat we zowat knappen van de spanning en willen ze alsjeblieft laten weten hoe het ervoor staat?
 
Ik krijg dezelfde middag nog antwoord:
 
Beste Renée en Frank,
Nog niet knappen want ik heb goed nieuws.

De eerste kandidaten hebben afgehaakt omdat het voor hen al met al toch te duur werd. Ze hadden een bod gedaan van 320.000 maar daar waren de verkopers niet echt tevreden mee.

De tweede kandidaten zijn een echtpaar die uitgekocht gaan worden door hun gemeente. Ze zouden dan genoeg geld hebben om het huis te kopen maar het gaat allemaal veel te lang duren. Ik heb gezegd dat er een bod ligt (dat van jullie), en dat ik dat niet langer kan negeren.

Dus, als jullie willen kunnen we verder gaan. Ik ga er dan even van uit dat jullie bod voor de verkopers wel acceptabel is. Verder heb ik van mevrouw de eigenaresse begrepen dat ze er in elk geval per 01-06-2007 uit wil zijn omdat ze dan de oogsttijd niet meer mee hoeft te maken. Het is teveel werk voor een oudere vrouw.

Het beste lijkt me als we nog een keer gaan kijken en e.e.a. in alle rust bespreken, bel mij of onze assistente maar voor een afspraak.

Met vriendelijke groet,
 
D.E. Makelaar
 
Zou het dan toch gaan gebeuren? Ik bel 's middags op, maar het kantoor is al dicht  Ik spreek de voicemail in, waarbij ik grote moeite heb om mijn eigen mobiele nummer te reproduceren  De volgende dag belt de makelaar me 's morgens terug. Hij legt uit dat ons bod waarschijnlijk wel voldoende is en dat we ervan uit mogen gaan dat het wel aanvaard zal worden. Ik vraag hem of we misschien zaterdags al langs kunnen komen, maar dat gaat niet. We spreken af voor de zaterdag erna. Nog een hele week wachten
 
Voorzichtig beginnen we plannen te maken. En nog meer plannen. En nog veel meer plannen. Het weekend voor we naar Duitsland gaan liggen we tot 2 uur 's nachts wakker. En maar praten en plannen maken. De week kruipt om. Maar eindelijk is het dan toch zaterdag en gaan we naar de boerderij.
 
We maken nogmaals een ronde door het huis, de enorme schuur en over het bijbehorende land. De makelaar vertelt ons een hoop dingen die we de eerste keer nog niet gehoord hadden (gelukkig geen vervelende dingen). Dan gaan we om de tafel zitten. We hebben een waslijst met vragen over van alles en nog wat. Die worden allemaal netjes beantwoord en dan is het zo ver: de makelaar vraagt of de verkoopster akkoord gaat met ons bod. Ze probeert nog even er wat bij te krijgen maar we leggen uit dat we kosten zullen moeten maken voor het vervangen van het Dreikammersysteem (de rioleringsinstallatie). Waarop ze akkoord gaat met ons bod en de makelaar nog even doordrukt dat ook de keuken bij de prijs in zit. Oeps, daar had ze niet helemaal op gerekend, maar in de verkoopinformatie stond niet, dat de keuken er niet bij zat (in Duitsland wordt de keuken niet als onderdeel van het huis gezien en vaak moet je die dus apart overnemen of zelf een nieuwe kopen omdat de oude bewoner hem mee heeft genomen).
 
We hebben een huis! Niet zomaar een huis: ons droomhuis!

 

7 gedachtes over “Onze boerderij in Duitsland”

 1. YIPPIEYAYEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Geweldig Renee !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wel even iets aan die tekstkleur doen, want anders moet ik naar Hans Anders…
  Tjonge, wat een stap ! Doet mij een beetje denken aan ‘Het roer om’ van RTL4. Ben heel benieuwd hoe het jullie allemaal zal vergaan.
  Gelukkig kunnen we het nu allemaal volgen op jullie site.
  Ik zal een linkje maken op de onze..
  Is het je al gelukt een leuke school voor Christan te vinden ?? En heeft NUON al uitsluitsel gegeven ben heel benieuwd..
  Het ziet er in ieder geval FABELHAFT uit. (hoop dat dit goed is, zo niet, dan doe ik wel een taalreisje bij jullie op het terrein).
  Dikke knuffel, Lieke en Julian

 2. prachtig gedaan
  ik heb het ook gedaan en zegt iederedag gewoon 20 jaar telaat gedaan
  het is hier super en laat alle hollanders maar 30 jaar ploegen voor een schoenedoos op kaklocatie
  daar koop je een kasteel voor en hier betaal je de waarde en geen lucht
  100procent geluk gewenst.
  adverschoor@ewetel.net
  als je het leuk vind gedachte uit te wisselen

 3. heb ik ook gedaan en geen enkele vorm van spijt het gaat me goed
  ik zit in neuscharrel
  op de achterhornerstr 12
  pracht bungalow bos en ruimte alles kompleet
  morgen is vandaag aangevangen ook nog naar een tijdje hierwonen 100%
  tevreden in alles en hoe bevalt het jullie?

 4. Beste familie,
  Hoe is het NU met jullie, anno 2009?
  Wat geweldig leuk om dit stukje te lezen.
  Wij, man en ik en twee kinderen van 6 en 10, staan op het punt naar Duitsland te vertrekken. Dat wil zeggen, eerst nog een boerderijtje vinden, haha.
  Een hypotheek is al goedgekeurd.
  Wij dromen van veel vrijheid, land, beesten, moestuin en vooral geen buren, geen buren en geen buren. Ik weet nu al dat we geen spijt krijgen.
  Ik hoop nog eens iets van jullie te kunnen lezen.
  vriendelijke groet
  Barbara

 5. Beste familie,
  Hoe is het NU met jullie, anno 2009?
  Wat geweldig leuk om dit stukje te lezen.
  Wij, man en ik en twee kinderen van 6 en 10, staan op het punt naar Duitsland te vertrekken. Dat wil zeggen, eerst nog een boerderijtje vinden, haha.
  Een hypotheek is al goedgekeurd.
  Wij dromen van veel vrijheid, land, beesten, moestuin en vooral geen buren, geen buren en geen buren. Ik weet nu al dat we geen spijt krijgen.
  Ik hoop nog eens iets van jullie te kunnen lezen.
  vriendelijke groet
  Barbara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *