Brood bakken

De laatste tijd is er weinig nieuws te melden. Tot vandaag! Een tijdje geleden heb ik brood gebakken samen met een vriend van me die broodbakker is. Helaas, hij heeft er de goede spullen voor (waaronder een kneedmachine) en ik niet. Kneden is helaas erg zwaar en vermoeiend werk als je dat met de hand wilt doen. En met een broodbakmachine gaat het ook wel, maar dat zijn meestal erg plompe stevige broden, omdat ze slecht gekneed worden.

Vandaag heb ik echter een brood gebakken volgens een “nieuwe” methode die no-knead bread (niet kneden brood) heet. Het berust op het principe van “laat het gist het werk doen”. Dit brood rijst 12 uur waarna het gevouwen wordt en dan rijst het nog 2 uur. Tijdens die eerste 12 uur mixen de ingrediënten zich waardoor kneden niet meer nodig is. Zie voor een uitgebreide beschrijving dit filmpje:

Toegegeven, het is een rare man, maar wat hij uitlegt werkt wel. Ik heb een brood volgens zijn methode gemaakt.

Brood1

Brood4

Brood7

De ingrediënten:

1 kilo bloem, 700 gram water, 9 gram zout en 3 gram verse gist. Het is niet gekneed en heeft in totaal 14 uur gerezen. En het smaakt zoals het eruit ziet: lekker!

 

Een gedachte over “Brood bakken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *