Familiebezoek

Ik heb verre familie in de States. Een neef van mijn moeder. Hij is met zijn vrouw een paar jaar geleden in Nederland geweest en heeft ons toen ook bezocht. Toen we onze reis planden leek het me ook wel leuk om hun te gaan bezoeken en we waren welkom. Om naar hen toe te gaan hebben we een auto gehuurd. We halen deze op en het is wederom een Prius.. Nu echter een wat ouder model (20.000 mijl op de teller, dus niet echt oud) en deze blijkt ook wat kleiner te zijn. Daarbij is de automaat wat ingewikkelder, de automaat in de nieuwe modellen heeft gewoon een voor- en achteruit en deze heeft wel 5 of 6 standen. Maar goed, het heeft 4 wielen en een motor en dus kan ik ermee rijden.. 🙂

We moeten naar een plaatje in de buurt van Grand Rapids. Dat ligt aan Lake Michigan. Chicago ook, dat ligt aan de andere kant. Dat meer is echter ruim 500 kilometer lang en 200 kilometer breed dus het is best nog wel een pittig eindje. We moeten onderlangs, een stukje door Iniana en dan Michigan in. De omgeving is heel erg groen en waar we rijden is het vlak ook. En waardoor het komt weet ik niet maar het best wel wat op Nederland. Nu zijn we wat groen betreft niet veel gewend de laatste weken want het zuiden van de USA heeft veel woestijn en daar groeien nu eenmaal niet veel bomen. De ontvangst is allerhartelijkst. Ze blijken op een condominium te wonen. Wij kenden het niet, maar het blijkt dat de grond en omgeving eigendom zijn van een soort vereniging van eigenaren (zo omschrijf ik het maar even) terwijl de huizen in eigendom zijn. Veel dingen worden dan ook centraal gedaan, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de tuinen en ook het beplanten ervan. Het ziet er allemaal wel prachtig uit, maar een boom in je tuin planten of je huis groen schilderen mag dus niet. En schuttingen kennen ze er ook niet, als je in je tuin zit en je buren ook, zitten ze dus 3 meter bij je vandaan. Schuttingen kennen ze trouwens vrijwel niet in de USA. Wij hebben ze tenminste niet gezien. In de binnensteden is dat overigens waarschijnlijk wel anders, maar daar zijn we niet erg geweest.

Wij wilden zeker de plaats Holland bezoeken dus dat is het eerste waar we de volgende dag (woensdag dus) heen gaan. Het is in de 18-zoveel gesticht door Nederlandse kolonisten onder leiding van Albertus van Raalte. Als resultaat hiervan zie je overal Nederlandse namen opduiken en hebben ze bijvoorbeeld ook een Nederlandse winkel, een Nederlands park met ook een winkel erbij, een tulpenfestival en ook een molen.

Wij hebben de Nederlandse winkels bezocht want dat wilden we uiteraard wel eens zien. Zeker de Nederlandse winkel van familie van der Veen is een aanrader. Ten eerste zijn het aardige mensen en ze hebben er ook een keur aan Nederlandse producten te koop. Van hagelslag tot poffertjesmix (en pan) en van Drop tot klompen.. En alles wat daartussen zit..

Ook zijn we nog bij Lake Michigan geweest. Er staat daar een fraaie vuurtoren die helaas niet meer gebruikt wordt maar er nog wel bijzonder fraai uitziet.

P1010952

Ook zijn we nog op een soort van boerenmarkt geweest waar allerlei verse producten werden verkocht en waar je ook van alles kon proeven. Kennelijk worden er daar nogal wat bosbessen geoogst want die lagen bij vrijwel alle kramen.

’s Avonds heb ik nog lekker een rondje gelopen. Het was een verademing om weer eens bomen te zien na een heleboel woestijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *