Ziektekostenverzekeringsperikelen

Dat is trouwens best een leuk scrabble-woord, ziektekostenverzekeringsperikelen.. 🙂

En eigenlijk hebben we geen problemen met de ziektekostenverzekering. In tegendeel, zou ik willen zeggen. Wij, als in het buitenland wonende en in Nederland werkende Nederlanders zijn namelijk verplicht verzekerd in Nederland en in Duitsland. Premie betalen we alleen in Nederland, de Duitse verzekering is kosteloos.

Het voordeel hiervan is dat we kunnen kiezen waar we zorg afnemen. Zo hebben we een Duitse huisarts maar ga ik naar een Nederlandse oogarts (ik zou niet weten hoe ik alle problemen met mijn ogen in het Duits uit zou moeten leggen.. 🙂 ).

Renée heeft in 2012 een nieuwe heup gekregen en heeft heel het traject daarvoor in Duitsland doorlopen. Een voordeel hiervan is sowieso dat de begeleiding hierbij veel beter is. Zo wordt je niet na een weekje al uit het ziekenhuis ontslagen met een verwijsbriefje voor een fysiotherapeut, maar pas na een dag of 12 a 14. Hierna ga je nog een paar weken in “Reha”. Dit is een soort van verzorgingstehuis waar je zeer intensief begeleid wordt bij het opnieuw leren lopen en er eventuele hulpmiddelen aangepast worden en wat er nog meer nodig zou kunnen zijn. De Reha waar Renée was is speciaal voor mensen met een nieuwe heup en andere bewegingsproblemen en wordt geheel door de Krankenkasse (het ziekenfonds) betaald. Zelfs de reis er naartoe en terug wordt voor je geregeld.

Ik ben in 2013 aan mijn oog geopereerd en dat heb ik dan weer in Nederland laten doen. Ik ben tenslotte bij de oogarts die de operatie heeft gedaan onder controle vanwege mijn andere oogproblemen.

Er is trouwens nog een voordeel aan gebruik maken van zorg in Duitsland, ze hebben er voor veel behandelingen een veel kortere wachttijd dan in Nederland en ook geen eigen risico.

Een gedachte over “Ziektekostenverzekeringsperikelen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *