We zijn weer naar Duitsland geweest

Gisteren zijn we weer naar Duitsland geweest. Als eerste naar de Christophorus Grundschule in Kranenburg, om Christan daar in te schrijven. We hadden een gesprek met de directrice, die ons uitgebreid verteld heeft over de tweetalige opleiding. De Bili's, zoals ze de kinderen van de tweetalige (bilinguale) klas noemen, krijgen zowel in het Duits als in het Nederlands les. Er zitten Duitse en Nederlandse kinderen in de klas.

We hebben eigenlijk geluk dat Christan nu naar groep 4 gaat, want juist die klas is de eerste Bili-klas. Ze zijn namelijk afgelopen jaar van onderaf met de Bili's begonnen. Klas 1 en 2 vormen dus volgend jaar de Biligroep, en Christan komt in klas 2 (dat is in NL dus groep 4, in Duitsland kent men het systeem zoals wij dat vroeger hier op school ook hadden). Klas 1 en 2 hebben samen les, zodat snelle leerlingen uit klas 1 met klas 2 mee kunnen doen en de wat langzamere leerlingen uit klas 2 als het nodig is een les mee kunnen pikken van klas 1. Ze krijgen opdrachten in het Nederlands of in het Duits. Nederlandse opdrachten op blauw papier, waarbij de Nederlandse leerling de leiding heeft, Duitse opdrachten op geel papier, en daarbij heeft de Duitse leerling de leiding. Er werken dus altijd Nederlandse en Duitse kinderen samen aan een opdracht, onder het motto: van elkaar leren ze het meest.

De normale schooltijden zijn van 8 tot 12, maar de Bili's hebben extra lesuren op maandag, dinsdag en donderdag, van half 2 tot 3. Voor Christan is dat geen probleem, want in Nederland zijn dat gebruikelijke schooltijden, dus hij is niet anders gewend. Wat wèl anders is, is dat de school de hele dag opvang biedt, tot 4 uur. In de naschoolse uren kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen: bijvoorbeeld tennisles, drama, schaken, handarbeid, tafeltennis en nog veel meer. Bovendien is er de mogelijkheid om tussen de middag warm te eten op school. Hoewel er op woensdag- en vrijdagmiddag geen les is, is er wel naschoolse opvang tot 4 uur. Klas 2 heeft ook schoolzwemmen op vrijdag.

Kortom, dit klinkt allemaal erg leuk en we zien het dan ook wel zitten voor Christan. In de meivakantie gaan we met hem samen op school kijken, hij was er deze keer niet bij (want hij moest naar school…)

Vervolgens zijn we naar de boerderij gereden om daar nog eens rond te kijken. Inge, de huidige bewoonster zou niet aanwezig zijn, maar toevallig reed ze net weg toen wij aankwamen, zodat we haar nog wel even gesproken hebben. Ze vond het geen probleem dat we even het land rondwandelden. En dus hebben we uitgebreid rondgekeken op ons landgoed. Een aangename verrassing was het zeshoekige prieel, dat bijzonder solide is en inderdaad een prachtig uitzicht biedt naar alle kanten. We kunnen daar een pracht van een hangplek creëren, met picknickgelegenheid. Verder hebben we de hekken bekeken, er staan (vanwege Inges hond) nogal wat hekken op het terrein en die kunnen we straks prima gebruiken om een afscheiding rondom te maken op de delen waar die nu ontbreekt. Wij hebben geen tussenafscheidingen nodig; integendeel, we willen juist één geheel maken van het land. Ik heb foto's gemaakt, die volgen nog.

Daarna reden we naar Nijmegen voor onze afspraak met de bank. We hebben de resterende papieren ingeleverd en de hypotheekofferte getekend. Nu moeten we nog één keer terug voor de definitieve ondertekening maar alles is geregeld en we hoeven niets meer aan te leveren.

Vervolgens zijn we naar Goch gegaan om daar eens rond te kijken. Qua winkels valt dat zeker niet tegen, we zijn eerst het centrum ingewandeld en hebben daar heel wat winkels gezien die je hier ook vindt in elke behoorlijke plaats. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de Aldi, Pennymarkt, Lidl en Plus en die liggen allemaal aan "onze" kant van Goch. De aangenaamste verrassing was Kaufland, een soort megasupermarkt waar je echt alles kunt kopen, en nog tegen leuke prijzen ook. Er is ook een soort winkelcentrum omheen, daar moeten we nog eens wat uitgebreider rondkijken, hadden we nu geen tijd voor. Maar ach, Kaufland is open van 7 tot 22 uur…

4 gedachtes over “We zijn weer naar Duitsland geweest”

 1. Hallo,
  Wat leuk om jullie stuk te lezen op internet. Ook wij willen dit jaar naar Kranenburg verhuizen en onze zoon Pim van 7 gaat dus ook naar die 2-talige school.Onze ander zoon Mika is 4.
  Zo te lezen zijn jullie al iets verder dan wij. Wij rijden er nu vaak heen en zijn de mogelijkheden op de woningmarkt aan het verkennen.
  Mogelijk hebben jullie goede ervaringen of tips voor ons?
  Ik zou het graag horen!
  Groetjes, Bettina

 2. Hoi Bettina,
  Jullie worden dus buren min of meer. En wie weet komt Pim wel bij Christan in de klas (tweede klas/groep 4).
  Als je ons even je mailadres geeft kunnen we je wellicht helpen met de vragen die je hebt.
  Groetjes, Renée

 3. Pretty cool post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I have really liked reading your blog posts. Anyway
  I’ll be subscribing to your blog and I hope you post again soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *