Stemmen

Vandaag mochten we weer stemmen. En het was extra lastig, want we moesten voor 4 dingen tegelijk stemmen, de gemeenteraad, de burgemeester, het Kreis-bestuur (een Kreis is een soort van regio) en de landrat (het bestuur van Nordrhein-Westfalen). De enige verkiezingen waar wij als buitenlanders niet aan mee mogen doen zijn die voor de Bundestag, de regering van Duitsland.

En dus kregen we inderdaad 4 stemformulieren in 4 frisse kleuren. Je stemt hier overigens op een partij en niet op een persoon dus er zijn hier niet zoveel vakjes als in Nederland. Op 1 van de formulieren waren zelfs maar 4 partijen en dus ook maar 4 vakjes. Je stemt overigens ook niet met een stemmachine of een rood potlood, maar met een balpen. En je hoeft het vakje ook niet in te kleuren maar je mag gewoon een kruisje zetten.

Hoe lastig het ook was om een keuze te maken in een politiek systeem waarvan je niet weet hoe het in elkaar zit en hoe de verschillende partijen het doen, we hebben ons staatsrechtelijk werk weer gedaan. En nu zijn we er voor zover ik weet weer voor een paar jaar vanaf.. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *