Electro-horror

Intussen begint de geluidsstudio annex fotostudio annex flipperkast/speelautomaatruimte al een beetje vorm te krijgen. De betonvloer ligt er nu een paar weken in en die zal intussen wel aardig droog zijn. Tijdens een kortingsactie van een plaatselijke bouwmarkt heb ik 66 platen spaanplaat gekocht om de wand mee te bekleden en de eersten zitten er al op. En tijdens het bekleden van de muren moet vanzelfsprekend ook gelijk de electra aangepakt worden. Nu ben ik heel toevallig electromonteur. En weet dus ook redelijk goed hoe dat in Nederland aangelegd hoort te worden.. En als Nederlandse electromonteur is het niet verstandig om een Duitse installatie te gaan bekijken. In Nederland wordt de bedrading in huizen over het algemeen in kunststofbuis gedaan. In Duitsland nemen ze een kabel en die metselen ze zo in de muur. In Nederland heb je voor de fase-, nul-, schakel- en aardedraad vastgestelde kleuren. In Duitsland heb je kabels, daar zitten een aantal kleuren in en dus gebruik je die. Een Nederlandse installatie is dus al snel vrij duidelijk. De kleuren zijn altijd hetzelfde en als je aan een draad trekt dan hoor je vaak al hoe de buis loopt. En loopt de buis over de muur dan is het helemaal simpel. Dat is hier dus iets anders. En in onze schuur helemaal.. Er is duidelijk te zien dat er diverse electraverbouwingen gepleegd zijn, dus kort gezegd is de electra een zootje.

En dan nog kroonstenen.. In Nederland gebruikt men lasdoppen. Die dingen zijn erg veilig en maken altijd goed contact. Hier schroeven ze alles vast met kroonstenen. Kroonstenen. Uitermate geschikt om een lampje mee op te hangen en uitermate ongeschikt voor het gebruik in lasdozen voor bedrading waarover meer dan 3000 Watt kan lopen.

Vandaag dus maar uitgezocht hoe de bedrading van de eerste schuur in elkaar zit. En dat viel nog niet mee..  Gelukkig ben ik er wel uitgekomen, heb ik de oude TL-verlichting en stopcontacten aangesloten op een stekker, deze zit nu weer in een stopcontact en heel de boel doet het dus weer. Maar nu wel zonder de oude aanvoerkabels waardoor ik verder kan gaan met mijn nieuwe bedrading op de plekken waar de nieuwe wand al staat.

2 gedachtes over “Electro-horror”

  1. Ik herken het duitse elektro gevoel.(Zie weblog)Gelukkig zijn de 16 Amp automatische zekeringen in Duitsland spotgoedkoop. Waneer kan ik gitaar of toetsen komen bespelen in jou studio??
    Groeten Frans

  2. Hoi Frans,
    Die kosten inderdaad niet veel (en in onze meterkast waren ze er zowiezo niet zuinig mee.. )
    Dat gaat nog wel even duren. En het wordt vooral een muziekstudio waarin muziek gedraaid wordt. Heel veel platen, CD’s en geluidsapparatuur. Maar vanzelfsprekend kan muziek maken er ook. Alhoewel dat een kunst is die ik zelf niet beoefen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *