Nieuwe ID-kaarten

Net voordat we emigreerden hebben we nog snel even nieuwe ID-kaarten aangevraagd. Maar intussen wonen we hier alweer 5 jaar en dus zijn ze verlopen. In Nederland ga je dan naar de gemeente en na een half uurtje in de rij staan en een financiële aderlating, kun je de ID-kaart na een paar dagen ophalen.
Als je in het buitenland woont werkt dat iets anders…..
In Duitsland kun je je ID-kaart verkrijgen bij het consulaat en er zijn ook een paar gemeenten in Nederland waar je terecht kunt. En helaas is het allemaal minimaal een uur rijden bij ons vandaan. En voor het maken van een afspraak moet je overal rekenen op een wachttijd van 6 weken. Maar goed, die afspraak moet er toch komen en aangezien je er persoonlijk voor moet verschijnen hebben we een afspraak gemaakt in de herfstvakantie, dan hoeft Christan tenminste geen vrij te vragen op school.
Een probleem waar we al eerder tegenaan gelopen zijn is dat de Nederlandse staat niet kan kijken in de burgerlijke stand van Duitsland. En andersom vanzelfsprekend ook niet. Hierdoor moet je dus dingen gaan bewijzen met allerlei papieren, die men in Nederland zo in de computer kan zien. Voor het aanvragen van onze ID-kaarten moesten we meenemen:
Onze Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten
een actueel uittreksel uit het bevolkingsregister van onze woonplaats met vermelding van de nationaliteit(en) en burgerlijke staat (=”Aufenthaltsbescheinigung”) van het Einwohnermeldeamt (max. 6 maanden oud).
Een ingevuld en getekend aanvraag-informatieformulier
een nieuwe pasfoto
Een bewijs van uitschrijving uit Nederland.
huwelijksakte met vermelding naamsvoering)
uittreksel uit het geboorteregister
En voor Christan nog extra:
Schriftelijke toestemming van beide ouders
Uittreksel uit het geboorteregister of integraal afschrift van de geboorteakte van het kind
Erkenning van vaderschap
Pfffffff, dit was de eerste keer dat ik bij het aanvragen van een reisdocument een archiefmap met papieren bij had.
Maar, het is gelukt. We werden prima geholpen bij het consulaat, door een mevrouw met een heel mooi Vlaams accent, alle papieren waren in orde en de nieuwe ID-kaarten lagen een week later in de bus.
En wat mijn oude gemeente 5 jaar geleden niet kon, konden deze mensen wel: mijn oude paspoort ongeldig maken. Een paspoort blijft namelijk eigendom van de Nederlandse staat en zelfs al is hij al lang verlopen, dan nog moet je hem altijd bewaren. Kennelijk kunnen ze hem toch uit het systeem halen en met een paar grote gaten erin kregen we hem terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *