Nieuwe heup

Renée sukkelt al jarenlang met haar heup. Gelukkig is deze onlangs vervangen. In Nederland sta je dan na een paar dagen in het ziekenhuis weer buiten met een verwijzing voor de fysiotherapeut.
In Duitsland werkt dat wat anders. Sowieso blijf je na de operatie 2 weken in het ziekenhuis en hierna ga je naar een Reha, een hospitaal waar je herstelt en ze je leren om te gaan met je nieuwe heup. Renée is momenteel in een Reha in Bad Iburg, een plaatsje hier zo’n 2 uur rijden vandaan. Woensdag 7 november is ze opgehaald door een busje van de Reha. Ze heeft een kamer op de 5e etage (deze Reha heeft 5 etages met bij elkaar ruim 200 éénpersoonskamers) met een fraai uitzicht. Ze heeft een eigen badkamer met toilet, een bureautje met stoel, een nachtkastje en een tv. En ze houden er kennelijk niet van afwachten want ze was net aangekomen en toen is ze al op allerlei punten gecontroleerd, heeft ze een dokter gesproken en was er een koffiesessie met alle nieuwe patiënten en uitleg over de gang van zaken. Ze heeft ook last van d’r schouder door het lopen met krukken dus die gaan ze ook meenemen in het behandelplan.
Op donderdag begon het pas echt:
– advies over hulpmiddelen
– instellen van fietsapparaat (belasting e.d.)
– intake fysiotherapie
– warmtepakkingen (voor mijn nek en schouder)
– massage (idem)
– fysiotherapie en “loopschool”
– na het avondeten ijspakking voor mijn heup (brrrr!)
En dit is het programma van vrijdag (de 9e dus)
– voedingsleer (da’s niet speciaal voor de heup maar algemeen)
– hartfilmpje
– fietsen (op de hometrainer)
– ergonomie (om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren)
– ijspakking
In het weekend zijn wij langs geweest. Op zaterdag hebben we de omgeving met de auto bekeken en hebben we ergens wat gegeten, op zondag hebben we wat gezwommen in het bijbehorende gezondheidscentrum. Hierna hebben we nog wat gegeten en zijn we weer huiswaarts gegaan. Het is trouwens erg handig dat mijn broer Rob daar in de buurt woont, we hebben er kunnen overnachten en konden gelijk bijpraten.
Het programma voor vandaag (maandag) was:
– een warmtepakking
– dan een stukje fietsen
– Kleingerätengruppe (Met 10 mensen tegelijk, allemaal op krukjes zittend, oefeningen doen voor benen en schouders. Armen ronddraaien, met je voeten lopen op de plaats, met je geopereerde been een bal naar de overkant rollen, overgooien, bal achter je rug om overpakken, bal boven je hoofd overpakken en nog meer van dit soort dingen.)
– ’s middags fysio (individueel)
– autogene training (=ontspanningstechniek om te helpen bij het slapen)
Update:
En zo ging het maar door met al deze trainingen. Zo was er ook nog ADL-training – Dat is zoiets als hoe je in het dagelijks leven moet omgaan met je nieuwe heup (omdat je niet alles mag en kan – zoals bukken en dergelijke). En dagelijks oefenen in het zwembad. Niet zwemmen maar door het water lopen. Dan belast je de heup niet teveel en zwembewegingen mag ze met haar benen nog niet maken.
Renée is op 30 november thuisgekomen. Ze is weer keurig thuisgebracht door een busje van de kliniek en het is duidelijk te zien dat ze behoorlijke vorderingen heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *