Op vakantie in eigen land…

Wij komen graag in kleine familiehotels in Duitsland. Van oudsher kwam mijn familie (en ik dus ook) al veel in een klein hotel (met goedlopend restaurant langs een drukke weg) op zo’n 4 uur rijden van Nederland. Sinds 1970 kwamen we daar vrijwel jaarlijks en je ziet de eigenaars ouder worden. Oma was eerst nog in het bedrijf maar die overleed eind jaren 80. En begin deze eeuw ging het niet meer. De eigenaren waren eind 60, begin 70, hadden zich altijd kapot gewerkt en waren op zoek naar opvolging… Niet te vinden..

In 2008 waren we de laatste gasten, de week dat we er waren was de laatste week dat ze open waren. Ze waren gewoon op, de man kon intussen de trap al vrijwel niet meer op lopen en ook zij liep heel erg slecht. Toen ze dicht waren is de man een half jaartje later overleden. We hebben haar nog een paar keer opgezocht, de laatste keer in een verzorgingstehuis en 2 maanden geleden is ze ook overleden. Tijd om te genieten van het leven hebben ze niet echt gehad. Het hotel was na een paar jaar wel verkocht, maar de huidige eigenaar heeft het ook niet volgehouden en heeft de zaak wegens gezondheidsproblemen alweer gesloten.

Onlangs waren we voor de 2e keer in een gezellig hotel in een dorpje in de Harz. De eigenaar is even oud als wij, het is er lekker rustig, je kunt er heerlijk wandelen en de eigenaar maakt heerlijk eten. En het is nog betaalbaar ook.

Helaas heeft hij ook geen opvolging, zijn kinderen hebben andere toekomstplannen dan een hotel runnen. En hij wil het nog wel 10 jaar doen, maar hij moet ook aan zijn toekomst denken. Het gebouw, een groot pand van enige honderden jaren oud, is geschat op 3 ton. Hij zei tegen ons, als het in Berlijn of München zou staan zou het miljoenen waard zijn en dat is natuurlijk zo. Gelukkig heeft hij de tijd om rond te kijken naar iemand die het over wil nemen, hopelijk wacht hij niet te lang voordat hij te oud is en de tent moet sluiten. Hij kende een collega die hier een kilometer of 30 vandaan een hotel heeft. Die mensen waren in de 70 en die zaak liep prima. Maar helaas, ook zij konden geen opvolging meer vinden, ze wilden en konden niet meer doorgaan en hebben de zaak gesloten. Ze wonen er nu zelf nog in tot er een nieuwe koper gevonden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *