DAB+

Iedereen die in de grensstreek woont kent dat probleem wel, je ontvangt maar een handvol radiozenders en de rest ruist of hoor je helemaal niet. De Nederlandse radiozenders willen in Nederland een zo groot mogelijk bereik en het bereik over de grens maakt ze niet zoveel uit. Zo luisterden wij op onze keukenradio vaak verplicht radio 10 omdat dat een van de weinige zenders was die we goed konden ontvangen.

Tegenwoordig is er wat nieuws: DAB+. Dat is digitale radio. Het voordeel hiervan is dat je de zenders wel of niet hoort, er is geen tussenweg met veel ruis en gesputter. Daarbij zitten alle “normale” radiozenders in 2 pakketten (dat wordt ook wel multiplex genoemd), er is een commercieel pakket en een publiek pakket. Ontvang je zo’n pakket, dat wordt uitgezonden via 1 zender, dan kun je naar alle zenders luisteren die in dat pakket zitten. En nog een voordeel, je hoeft je radio niet meer af te stemmen op de goede frequentie, je radio zoekt 1x de verschillende DAB+-kanalen af en presenteert dan een lijstje met alle zenders die te ontvangen zijn.

Alle zenders die in Nederland via DAB+ worden uitgezonden zijn:

 • 100% NL
 • 24 Nieuws
 • 3FM
 • 538
 • Arrow Classic Rock
 • BG Radio
 • BNR Nieuwsradio
 • Classic FM
 • Efteling Radio
 • FunX
 • Juize
 • Q-music
 • Q-music non-stop
 • Radio 1
 • Radio 10
 • Radio 2
 • Radio 4
 • Radio 5
 • Radio 6
 • Radio Maria
 • Radio Veronica
 • Sky Lovesongs
 • Sky Radio
 • SLAM!FM
 • Sublime FM
 • Sublime You
 • TOP 2000

Onlangs hadden we een vriend op bezoek die een DAB+-radio bij had, omdat hij benieuwd was wat je hier allemaal kon ontvangen. En dat bleek aardig wat te zijn, niet alleen de Nederlandse zenders waren prima te ontvangen, ook de Duitse zenders kwamen hier prima binnen. Vandaar dat we ook maar zo’n apparaat hebben gekocht, een Grundig Sonoclock 691. We kunnen nu ook ongestoord naar alle normale Nederlandse en Duitse zenders luisteren.

Onze radio

Voor de lezers die ook zo’n radio willen kopen, let wel op dat de radio DAB+ kan ontvangen. Her en der zijn nog radio’s met DAB (dus zonder +) te verkrijgen, maar deze zijn sinds de overgang naar DAB+ waardeloos, let daar dus op. DAB+ (MPEG 4/AAC+) gebruikt een ander protocol dan DAB (MPEG1, Layer 2) en dus ontvang je niets meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *